Koningskinderen
Els Dietvorst
Locatie:   Mol, Molderdijk
Opdrachtgever:   Koningskinderen - CHAT
De Gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdzorg in Mol is een jeugdinstelling voor opvang van jongens van twaalf tot achttien jaar die in een problematische opvoedingssituatie verkeren of een crimineel feit gepleegd hebben. Op basis van de opdrachtformulering werden acht kunstenaars uitgenodigd om tegen vergoeding een basisconcept te ontwikkelen: Walter Daems, Els Dietvorst, Honoré ?’O, Jimmie Durham, Jusuf Hadzifejzovic, Philip Huyghe, Pierre Mertens en Shanglie Zhou. Een selectiecommissie weerhield de voorstellen van Els Dietvorst en Jimmie Durham, respectievelijk voor de afdeling De Hutten en de afdeling De Markt.

Els Dietvorst startte eind 2003 met een reeks enquêtes en workshops met de jongens van de gesloten afdeling De Hutten. Die vonden hun neerslag in het boek Koningskinderen, dat voor en door de jongeren is gemaakt, en in een videodocumentaire. Beide werden in november 2004 in het Antwerpse Museum voor Hedendaagse Kunst aan een breed publiek voorgesteld. Anderzijds stelde Els Dietvorst op basis van de enquêtes een kleurenpalet samen voor het schilderen van de kamerdeuren van De Hutten.

Het werk van Dietvorst in Mol laat zich kenmerken door een doorleefde reflectie op het fenomeen van de jeugdinstelling en op de architectuur daarvan. Het is uitgesproken geëngageerd zonder ooit te vervallen in eendimensionale kritiek. Dietvorst geeft een stem aan de jongeren van de jeugdinstelling en treedt in dialoog met het personeel, experten ter zake, en – via de publicatie(s) en de film waarin Koningskinderen resulteerde – het publiek.